Själland 1998 2 - 7 augusti

Vår första cykling i utlandet. Vi tog färjan från Limhamn till Dragör, Öresundsbron stod färdig först 2000, och cyklade sedan via Köpenhamn till Roskilde. Vi tittar på domkyrkan och sandskulpterer utanför Vikingahallen med de sk Skuldelevskeppen som hittats i fjorden utanför. 85 kilometers cykling.

Vi cyklar ut från Roskilde på en cykelvej markerad som NR 6. Vi färdas i ett otroligt vackert backigt landskap. Vid Ravnshöj tittar vi på en skeppssättning och bronsåldersgravar. Vi passerar Ringstedt och Slagelse. Dansk frukost, pölse och bajer, intar vi i Haraldstedt. Tiden rinner ifrån oss så vi lämnar snigelstigen nr 6 och tar oss på traditionella vägar till dagsmålet Korsör. Kampingplatsen ligger precis vid brofästet till Stora Bältbron. 101 kilometers cykling.

Nästa dag bär det av norrut via Kalundborg. Dagens lunch intas vid Svallerups kyrka och den avslutas med wienerbröd med chokolad och en kransekaga i mitten. Cykling i Danmark kräver detta energiintag! Tältar gör vi i Dragsholm. Ulla badar frivilligt och tidvattnet gör att även Lars får känna på vattnet i Sejerö bugt. 73 kilometers cykling.

Efter en regning morgon bär det iväg mot Nyköbing och vi tar färjan över Isefjordssundet till Hundested. Det blåser rejält men turligt nog är vinden västlig så vi har den i ryggen. Vi cyklar längs stranden, lunchen, öl, pölsa och wienerbröd intas vid en fyr och nattläger blir det vid Lieseleje, en fin badort. I kväll är det inte många badare, desto fler vindsurfare ute på Kattegatt! 60 kilometers cykling.

På morgonen är det ännu kraftig medvind. Det blir en backig cykeldag, både i inlandet och ute vid stranden. Men vackert är det. Vi köper lunch i i hamnen i Gilleleje, som sig bör är det rökt makrill med remouladsås och pilsner. Stärkta av lunchen trampar vi vidare mot Helsingör och vår sista tältövernattning på denna tur. Mycket regn och kallt är det på kvällen. 61 kilometers cykling denna dag.

Vi får en fin solig cykling längs Öresundskusten söderut. Tar en kort rast vid Lousiana och en längre lunch- och badrast i Rungsted. Cyklingen in till Köpenhamn går via Klampenburg och Charlottenbergs djupa mörka bokskogar. Vi tittar på Den lille havfrue och äter en stor glass med chokladboll på toppen i Nyhavn. Tar båten tillbaka till Sverige och Malmö. 61 kilometers cykling.

 

Totalt blev det cirka 450 kilometers cykling på denna tur runt norra Själland.

 

Kamping vid Roskildebukten
 
 
Fina sandskulpturer i Roskilde
 
 
Kämpiga backar vid Själlands nordkust
 
 
Köpenhamn var slutmålet